2014. május 12., hétfő

Szakrális terek a Sepsi Zöld Úton

MŰEMLÉKEK
képekben

Sepsi Zöld Út térképe
forrás: www.sepsizoldut.ro
Sepsiszentgyörgy
Református vártemplom
fotó: Popovici Szabolcs, 2012
Az épület egykori két védőfalából ma már csak egy, tojásdad alakú, szuroköntőkkel és bástyákkal tagolt várfal veszi körbe a templomot. A körítőfal bejárata felett harangtorony áll. A templom egyterű, a szentélyrészben gótikus hálóboltozattal, a hajóban síkmennyezettel, keleti és nyugati oldalán karzattal. (forrás)
Árkos
Unitárius vártemplom
fotó: Hlavathy Károly. 2003
A középkori templomot lebontják és 1830–1833-ban újat építenek helyébe. A várfalból kiemelkedő négy bástya és torony ma is a XVI. század emlékét őrzi. (forrás)
Sepsikőröspatak
Római katolikus templom
fotó: Hlavathy Károly. 2003
Félköríves Árpád-kori szentélyében középkori freskórészletek vannak, melyeket XIV. századinak tartanak. Kisebb harangját 1512-ben öntötték Brassóban. (forrás)
Kálnok
Unitárius templom
fotó: Hlavathy Károly. 2007
Az unitáriusok külön templomot építenek, melynek a XVIII. század elejéről származó karzatfestését a művészettörténet számon tartja. Ekkori fatornya is. Ez egyben a templom építési idejére is enged következtetni: a XVII. század végén vagy XVIII. század elején építhették. (forrás)
Zalán
Református templom
fotó: Hlavathy Károly. 2004
Orbán Balázs és Entz Géza szerint falu templomának román kori kapuzata feltehetőleg 12-13. századi eredetű, a Református templom építésének legkésőbbi lehetséges időpontja 1319. A templomot 15. században gótikus stílusban átépítették, majd az 1802-es földrengést követően 1821 és 1825 között újjáépítették és bővítették. (forrás)
Étfalvazoltán
3 műemlék épület
Református templom
fotó: Sántha Imre Géza, 1993
Zoltán késő barokk jegyeket viselő temploma 1792-ben épült, karzatát virágdíszes festett kazetták díszítik. (forrás)
Gidófalva
1 műemlék épület
Református templom
fotó: Ferenczi Z. Sámuel, 2007
Maga az egyház a 15. század elején épülhetett, bár ma teljesen ki van vetkőztetve eredeti alakjából, csakis sokszög záródású szentélye, csúcsives diadalive és alul kiterhelő falai sejtetik az egykori gót stilú egyházat. (forrás)
Réty
3 műemlék épület
Református templom
forrás: zope.lutheran.hu
A templom román stílusban épült, központi kegyhely volt, idejártak a környező települések lakói (Eresztevény, Komolló, Bita, Egerpatak). Mai formáját 1862-ben nyerte el, amikor a mai főhajóval bővítették ki. E lényeges átalakítás után csak a szentély rész maradt meg eredeti alakjában. A törpe szentély-apszist, amely ma a férfiak ülőhelye egy köríves boltív köti a  magasabb  főhajóhoz, ez is bizonyítja az épület eredetileg román stílusát. (forrás)
Bikfalva
3 műemlék épület
Református templom
fotó: Hlavathy Károly. 2006
Még mindig szól a szakirodalomban is ismert, műkincs jellegű harangja, Johannes Neidel neves brassói harangöntő mester munkája 1640-ből. Értékét emeli, hogy ezen a harangon már nemcsak latin, hanem magyar nyelvű körirat is van. (forrás)
Uzon
7 műemlék épület
Református templom
fotó: Ferenczi Z. Sámuel, 2012
Református vártemploma középkori 13. századi eredetű, 15. század végi átépítéssel. (forrás)

Illyefalva
5 műemlék épület
Református templom
fotó: Hlavathy Károly. 2007
A Szent Illyés tiszteletére emelt 16. századi illyefalvi vártemlom a székely erődített templomok jelesebbjei közé tartozik. (forrás)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

facebook/hereditatum