2014. május 13., kedd

S.O.S. - HALÁLRA ÍTÉLT MŰEMLÉK ÉPÜLET NAGYBACONBAN

Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram!
Levelem egy segélykérő felhívás. Egy nagybaconi műemlék épület állapotára, a 116-os szám alatt található Árkádos Ház végzetesnek tűnő sorsára szeretném az Ön, illetve a közvélemény figyelmét terelni.
A nagybaconi Árkádos Ház állapota évek óta folyamatosan romlik. A télen a tető egy része is beszakadt (lásd. mellékelt fotók), ami a romlást még jobban fokozza.
Pár évvel ezelőtt - Bardocz Csaba polgármestersége idején - a nagybaconi önkormányzat meg akarta vásárolni a házat, de sajnos a vételárban nem tudtak megegyezni és a vásár elmaradt. Pár nappal ezelőtt készítettem képeket a házról (mellékelve) és a közeljövőben állt szándékomban a jelenlegi polgármestert, Simon Andrást megkeresni, de a ma hallott hírek, miszerint régi - bontott - fával kereskedő emberek jelentek meg a háznál és - valószínűleg a tulajdonos belegyezésével - bontani kezdték a házat, azt sugallták számomra, hogy sokkal nagyobb nyilvánosságot érdemel a történet és nincs már idő arra, hogy személyes egyeztetésekkel próbáljuk az épületet megmenteni.
Arra kérek Mindenkit, hogy lehetősége szerint járuljon hozzá ennek a történetnek a népszerűsítéséhez, hátha sikerülne a 25. órában még lépni egy műemlék épület megmentésének és méltó közösségi hasznosításának megvalósítása érdekében!
Tudom, hogy kevés a pénz, tudom, hogy sok ennél fontosabb dolog van a megyében, Székelyföldön, de ennek a háznak a megmentésének most van itt az ideje! Ha most nem lépünk, holnap már hiába lépnénk és szegényebbek lennénk egy műemlékkel, múltunk egy szelete végérvényesen eltűnne. Sajnos ilyen esetre is van példa Erdővidéken.
Ugyanakkor azt is tudom, hogy ha nagyon akarjuk, akkor meg lehet menteni ezt az épületet is, mert meg tudtuk menteni 2006-ban a bodvaji vashámort is (http://www.3szek.ro/load/Oldal&id=31230 ,http://gondola.hu/cikkek/51130), az olaszteleki, vargyasi, miklósvári kastélyok is jó kezekbe kerültek, az erdőfülei Boda kúria is (pár évnyi lobbizását követően) felújítás alatt van (lásd mellékelt fotó) és biztos vagyok abban, hogy még lesznek olyan műemlék épületek, amelyeket sikerül a közeljövőben megmenteni (gondolok itt például Bölöni Farkas Sándor szülőházára is).
Szerintem, ha nem is minden faluban (de miért is ne lenne minden faluban), de minden községben kellene legyen legalább egy olyan felújított műemlék épület, amelyet a közösség ment meg az utókor számára, és amelyet akár helytörténeti múzeumként, tájházként (lásd. Kisbacon) vagy valamilyen más közösségi érdeket szolgáló céllal lehetne működtetni, tartalommal megtölteni. Hiszek benne, hinni akarok benne, hogy hozzám hasonlóan gondolják mások is, és nem kell sokat várni arra, hogy mindezek megvalósuljanak.
Előre is köszönöm segítségét, a népszerűsítésben és a mentés érdekében kifejtett közreműködését!
Tisztelettel és reménységgel,
Demeter Zoltán - Erdővidék
0746-089140

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

facebook/hereditatum