2013. június 26., szerda

Építészettörténeti kivonat: a torjai APOR kastély


torjai APOR kastély (2013)
Apor Lázár a "régi roppant nagy ház" (Apor Péter: Lusus Mundi) újraépítését a Mihály vajda és a Báthoryakkal ellentétben álló székelyek 17. század eleji hadjárataik pusztításainak után kezdi el.
Benczédi Sándor alaprajzi rekonstrukciói, Csáki Árpád történész levéltári kutatásai alapján
Apor Lázár halála után az építést András fia folytatja. Az ő idejében történik a kastély több helységeinek kifestése 1651-ben, amit ezt a kézdiszentléleki és egyben altorjai plébánosnak adományozott könyv hátlapján levő feljegyzés igazolja: "adományozta Apor András abban az évben, mindőn ugyanezen nemes úr házát pingálták"
A grófi címet és erdélyi kincsestári tisztséget is elnyerő Apor István, nagyméretű átalakításai és bővítési munkálatai több helyen is fennmaradt 1693-as évszám igazolja.
Benczédi Sándor alaprajzi rekonstrukciói, Csáki Árpád történész levéltári kutatásai alapján
A klasszicista, ma is létező átépítés a 19. század első felére tehető, ekkor építik a reneszánsz tornác helyére az emeletes portikuszt, a régi konyhát kiköltöztették a kúria melletti épületbe és kicserélik a régi cserefagerenda és pallóborítású pincefödémet és készítik el a ma is álló falhoz ragasztott, hevederívek közti tégla-vitorlaboltozat födémet, valamint a tetőszerkezetet.

Apor kúria, 1914 - 1980 -2002 - 2005 - 2007 - 2013
forrás: Benczédi Sándor és Csáki Árpád által készített építészettörténeti tanulmány (kivonat)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

facebook/hereditatum